KURZUS: Kémia közlekedésmérnököknek

MODUL: IX. modul: Heteroatomot tartalmazó szerves vegyületek

18. lecke: Szerves vegyületek II.

A tananyag a jegyzet 218-227. oldalán található.

A tananyag összefoglaló vázlata
  • Nitrogéntartalmú szerves vegyületek
  • Olajok, zsírok
  • Szénhidrátok
  • Aminosavak, fehérjék
  • Nukleinsavak
Követelmények

Képes legyen

  • a funkciós csoportokat azonosítani.
  • a különböző típusú szerves vegyületeket felismerni.
Tevékenység

A tananyag áttanulmányozása után próbáljon válaszolni a jegyzet 227. oldalán lévő 5-8. kérdésekre. Ezután az ellenőrző és modulzáró feladatokat is oldja meg. Ha valamelyik kérdésre nem sikerült helyesen válaszolnia, akkor a jegyzetben keresse meg a kérdéshez kapcsolódó információt.

Ellenőrzés
1. Mi jellemző az alábbiak közül a zsírokra?
Csak állati eredetűek lehetnek.
Szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú is lehet.
Trigliceridekből állnak.
2. Mi jellemző az alábbiak közül az aminosavakra?
40 különböző vesz részt a fehérjék felépítésében.
Karboxil és aminocsoportot is tartalmaznak.
Erős savak nem hatnak rájuk.