KURZUS: Termelésmenedzsment
MODUL: IV. modul: Termelésprogramozás, az "éppen időben" (JIT) termelési rendszerek, a logisztika
11. lecke: Az "éppen időben" (JIT) termelési rendszerek
Tanulási útmutató | ||
Tananyag: Szente B.: Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 277-284. oldal | ||
A lecke tartalmi összefoglalója | ||
A JIT az egész vállalatra kiterjedő működési filozófia, melynek célja a fogyasztói igények minél magasabb szintű kielégítése, a pazarlások megszüntetése mellett. A cél megvalósításában szerepet játszó fő tényezők a megfelelően kialakított beszállítói háttér, a motivált munkaerő, a magas szintű minőségre törekvés és egy sajátos termelésirányítási rendszer. A JIT legfontosabb vezérlő elvei a pazarlás megszüntetése, a folyamatos fejlesztés, és az egyszerűségre, átláthatóságra törekvés. | ||
A JIT termelésirányítás húzásos rendszerű, legismertebb elemei a kanban-rendszer, és a kiegyensúlyozott termelés. | ||
A karcsúsított termelés a JIT kiterjesztése a teljes vállalati tevékenységre (beszerzés, termelés, értékesítés, innováció). | ||
Kulcsfogalmak | ||
JIT filozófia, pazarlás elkerülése, pull rendszer, kanban rendszer, csoporttechnológai | ||
Tevékenységek | ||
A lecke tanulása során kövesse az alábbi utasításokat, amelyek segítségével képes lesz a követelmények teljesítésére. | ||
| ||
Követelmény | ||
A leckét akkor sikerült megfelelően elsajátítania, ha Ön képes | ||
|
Önellenőrző kérdések | |||||||||||||
1. Döntse el, hogy az alábbi állítások közül melyik igaz, és melyik hamis!
![]() | |||||||||||||
2. Jelölje meg az alábbiak közül melyik állítás HAMIS!
![]() | |||||||||||||
3 Jelölje meg az alábbiak közül az IGAZ állításokat!
![]() | |||||||||||||
4. Válassza ki a felsoroltakból a JIT rendszer jellemzőit!
![]() | |||||||||||||
5. Válassza ki a felsoroltakból a hagyományos termelési rendszer jellemzőit!
![]() | |||||||||||||
6. Válassza ki a felsoroltakból a hagyományos termelési rendszer jellemzőit!
![]() |