KURZUS: Csomagolóanyagok
MODUL: Fém és fémtartalmú csomagolószerek
2.1. lecke: Fém csomagolószerek alapanyagai. Konzervdobozok, fém záróelemek, aeroszol palackok.
Cél: A tananyag célja, hogy a hallgató ismerje meg a fémek csomagolási szempontú felhasználási lehetőségeit. Legyen tisztában az alapanyag és a belőle készült csomagolóeszközök kedvező és kedvezőtlen tulajdonságaival. | ||
A lecke megtanulása után Ön képes lesz egy tervezési feladat során meghatározni, hogy az adott áru adott igénybevételek melletti szállításához használható-e fém csomagolóeszköz és ha igen, akkor pontosan melyik típusa. | ||
Miután megismeri, hogy milyen jellemzők és hogyan befolyásolják az eszközök tulajdonságait (például eltarthatósági idő vagy aromazárási képesség) képes lesz ezek módosítására és így új eszközök tervezésére. Vagyis a konkrét célnak tökéletesen megfelelő csomagolást alakíthat ki. | ||
Követelmények: Ön akkor sajátította el megfelelően a tananyagot, ha | ||
| ||
Időszükséglet: A tananyag elsajátításához körülbelül 90 percre lesz szüksége. | ||
Kulcsfogalmak | ||
| ||
1. A fém csomagolószerek általános tulajdonságai | ||
Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 167-169 oldalait, egészen a 2.2.1-es fejezetig! Határozza meg csomagolási szempontból a fémek kedvező és kedvezőtlen tulajdonságait! | ||
| ||
Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 169. oldalán kezdődő 2.2.1-es fejezetet! Határozza meg a fém csomagolószerek alapanyagait! Jegyezze meg az elektrolitikus ónozó eljárás folyamatát! Határozza meg az ónréteg felületén létrehozott bevonatokat és jelentőségüket a korrózióállóság szempontjából! Határozza meg a kromátos passziválás szerepét! | ||
| ||
2. Konzervdobozok gyártása és alkalmazása | ||
Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 2.2.2-es fejezetét a 174. oldal második bekezdésétől! | ||
Konzervdoboz gyártásra használt acéllemezek védőbevonatai | ||
Jegyzetfüzetébe gyűjtse ki a különféle védőbevonatok szerepét, valamint a belső és külső lakkok iránti követelményeket! | ||
| ||
Konzervdoboz gyártása | ||
Határozza meg a konzervdobozok kétrészes és háromrészes gyártási eljárása közötti különbségeket! Jegyezze meg a gazdaságosság és mechanikai szilárdság növelésének érdekében végzett eljárásokat! A tankönyv 176. oldalán található 187. és 188. ábrák segítségével értelmezze a korcolás folyamatát! | ||
| ||
3. Fém záróelemek | ||
Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 2.2.3-as fejezetét a 180-185. oldalakon! Határozza meg a csomagolóeszközök szájátmérő szerinti két nagy csoportját! Jegyzetfüzetébe gyűjtse ki a palack záróelemek két típusát! Gyűjtse össze előnyeiket és hátrányaikat is! Fogalmazza meg a kilégző és a nem kilégző zárás közötti különbséget! Tanulmányozza a tankönyv 191., 192. és 194. ábráit! | ||
Palack záróelemek | ||
| ||
Konzervüveg záróelemek | ||
| ||
4. Aeroszol palackok | ||
Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 2.2.4-es fejezetét a 185-190. oldalakon! Jegyzetfüzetébe jegyezze le az aeroszolos csomagolás főbb alkotóit, példákkal együtt! Határozza meg az aeroszolos csomagolás szerkezeti részeit! A tankönyv 196. ábráján látható palackot egészítse ki a jegyzetfüzetében a többi szerkezeti résszel! | ||
|
Önellenőrző kérdések | |||||||||||||
1. Válassza ki az alábbiak közül a fémek tulajdonságait!
![]() | |||||||||||||
2. Válassza ki az alábbiak közül a fém csomagolószerek alapanyagait!
![]() | |||||||||||||
3. Döntse el az alábbi állításokról, hogy igazak-e!
![]() | |||||||||||||
4. Döntse el az alábbi állításokról, hogy igazak-e!
![]() | |||||||||||||
5. Válassza ki az alábbiak közül a koronazár tulajdonságait!
![]() | |||||||||||||
6. Párosítsa egymáshoz az alábbi ábrán látható záróelemeket és azok megnevezését!
![]() | |||||||||||||
7. Döntse el az alábbi, aeroszolos csomagolásokra vonatkozó állításokról, hogy igazak-e!
![]() | |||||||||||||
8. Válassza ki az alábbi, korcolásra vonatkozó állítások közül az igazat!
![]() |