KURZUS: Csomagolóanyagok

MODUL: Fém és fémtartalmú csomagolószerek

2.1. lecke: Fém csomagolószerek alapanyagai. Konzervdobozok, fém záróelemek, aeroszol palackok.

Cél: A tananyag célja, hogy a hallgató ismerje meg a fémek csomagolási szempontú felhasználási lehetőségeit. Legyen tisztában az alapanyag és a belőle készült csomagolóeszközök kedvező és kedvezőtlen tulajdonságaival.

A lecke megtanulása után Ön képes lesz egy tervezési feladat során meghatározni, hogy az adott áru adott igénybevételek melletti szállításához használható-e fém csomagolóeszköz és ha igen, akkor pontosan melyik típusa.

Miután megismeri, hogy milyen jellemzők és hogyan befolyásolják az eszközök tulajdonságait (például eltarthatósági idő vagy aromazárási képesség) képes lesz ezek módosítására és így új eszközök tervezésére. Vagyis a konkrét célnak tökéletesen megfelelő csomagolást alakíthat ki.

Követelmények: Ön akkor sajátította el megfelelően a tananyagot, ha

  • képes meghatározni a fémek kedvező és kedvezőtlen jellemzőit csomagolási szempontból;
  • felsorolásból ki tudja választani a fém csomagolószerek alapanyagait;
  • az elektrolitikus ónozó eljárásra vonatkozó állításokról el tudja dönteni, hogy azok igazak vagy hamisak;
  • képes meghatározni a különféle védőbevonatok szerepét, a velük szemben állított követelményeket;
  • a konzervdobozok gyártási eljárására vonatkozó állításokról el tudja dönteni, hogy azok igazak vagy hamisak;
  • a korcolás folyamatára vonatkozó állításokról el tudja dönteni, hogy azok igazak vagy hamisak;
  • felsorolásból ki tudja választani a palack záróelemek jellemzőit;
  • képes adott záróelem típushoz ábrát párosítani, illetve adott ábrához záróelem típust rendelni;
  • az aeroszol csomagolásokra vonatkozó állításokról el tudja dönteni, hogy azok igazak vagy hamisak;

Időszükséglet: A tananyag elsajátításához körülbelül 90 percre lesz szüksége.

Kulcsfogalmak

  • ónozott acéllemez
  • korrózió
  • védőbevonat
  • korcolás
  • konzervdoboz
  • záróelem
  • aeroszol palack
1. A fém csomagolószerek általános tulajdonságai

Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 167-169 oldalait, egészen a 2.2.1-es fejezetig! Határozza meg csomagolási szempontból a fémek kedvező és kedvezőtlen tulajdonságait!

  • számos előnyös és kevés hátrányos tulajdonság

Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 169. oldalán kezdődő 2.2.1-es fejezetet! Határozza meg a fém csomagolószerek alapanyagait! Jegyezze meg az elektrolitikus ónozó eljárás folyamatát! Határozza meg az ónréteg felületén létrehozott bevonatokat és jelentőségüket a korrózióállóság szempontjából! Határozza meg a kromátos passziválás szerepét!

  • a fém csomagolószerek alapanyaga az acél és az alumínium
  • a különféle agresszivitású töltetek miatt a felületüket ónréteggel vonják be, jellemzően elektrolitikus ónozó eljárással
  • a korrózióállóság és egyéb szerepei miatt az ónréteg felületén vékony ónoxid és olajbevonat van
2. Konzervdobozok gyártása és alkalmazása

Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 2.2.2-es fejezetét a 174. oldal második bekezdésétől!

Konzervdoboz gyártásra használt acéllemezek védőbevonatai

Jegyzetfüzetébe gyűjtse ki a különféle védőbevonatok szerepét, valamint a belső és külső lakkok iránti követelményeket!

  • az ónozáson felül további védőbevonatok szükségesek a csomagolás és termékek közötti kölcsönhatások elkerülésének érdekében
  • a leggyakoribb ilyen védőbevonatok (lakkok) a fenol-formaldehid, az epoxi- és akril-gyanták
  • a belső bevonatokra szigorúbbak a követelmények, mint a külső lakkokra, hiszen előbbiek közvetlenül érintkeznek a termékkel

Konzervdoboz gyártása

Határozza meg a konzervdobozok kétrészes és háromrészes gyártási eljárása közötti különbségeket! Jegyezze meg a gazdaságosság és mechanikai szilárdság növelésének érdekében végzett eljárásokat! A tankönyv 176. oldalán található 187. és 188. ábrák segítségével értelmezze a korcolás folyamatát!

  • háromrészes gyártási eljárásnál a palástot, a tetőt és a fenékrészt külön kivágják a lemezből és később egyesítik
  • kétrészes eljárásnál a palástot és fenékrészt egyben, préseléssel állítják elő, majd később egyesítik a fedéllel
3. Fém záróelemek

Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 2.2.3-as fejezetét a 180-185. oldalakon! Határozza meg a csomagolóeszközök szájátmérő szerinti két nagy csoportját! Jegyzetfüzetébe gyűjtse ki a palack záróelemek két típusát! Gyűjtse össze előnyeiket és hátrányaikat is! Fogalmazza meg a kilégző és a nem kilégző zárás közötti különbséget! Tanulmányozza a tankönyv 191., 192. és 194. ábráit!

Palack záróelemek

  • koronazár (tankönyv 180. oldal 191. ábra)
  • csavarmenetes dézsmálásbiztos záróelem (tankönyv 182. oldal, 192. ábra)

Konzervüveg záróelemek

  • kilégző zárás
  • nem kilégző zárás, például Twist-off kupak (tankönyv 184. oldal 194. ábra)
4. Aeroszol palackok

Olvassa el a Bevezetés a csomagolástechnikába I. tankönyv 2.2.4-es fejezetét a 185-190. oldalakon! Jegyzetfüzetébe jegyezze le az aeroszolos csomagolás főbb alkotóit, példákkal együtt! Határozza meg az aeroszolos csomagolás szerkezeti részeit! A tankönyv 196. ábráján látható palackot egészítse ki a jegyzetfüzetében a többi szerkezeti résszel!

  • az aeroszolos csomagolás főbb alkotói: hatóanyag, vivőanyag, hajtóanyag
  • az aeroszolos csomagolás szerkezeti felépítése: palack, felvezető cső, szelep, szórófej, reklámkupak
Önellenőrző kérdések
1. Válassza ki az alábbiak közül a fémek tulajdonságait!
Könnyen alakítható.
Felülete nemesíthető.
Korrózióra nem érzékeny.
Áttetsző.
Zárótulajdonsága kiemelkedő.
2. Válassza ki az alábbiak közül a fém csomagolószerek alapanyagait!
Acél
Ólom
Vas
Alumínium
Szilícium-dioxid
Cellulóz
3. Döntse el az alábbi állításokról, hogy igazak-e!
Elektrolitikus ónozó eljárással a felület két oldalára csak ugyanolyan vastagságú ónréteg vihető fel.
A külső felület iránti követelmény, hogy védje a felületet a hőkezelés alatt.
Aranylakk bevonat alkalmazható a zöldségekhez, gyümölcsökhöz.
4. Döntse el az alábbi állításokról, hogy igazak-e!
Kétrészes dobozgyártásnál a fedelet hegesztéssel egyesítik a palásttal.
Kétrészes dobozgyártással kis magasságú doboz készíthető.
Háromrészes dobozgyártásnál a palást, a tető és fenékrész hegesztéssel vagy forrasztással van rögzítve egymáshoz.
A zárás hatékonyságát befolyásolja a zárási korc befoglaló mérete és az átlapolásának a mértéke.
5. Válassza ki az alábbiak közül a koronazár tulajdonságait!
Viszonylag olcsó.
Nyitásához nem kell segédeszköz.
Visszazárható.
Csavarmenetes.
6. Párosítsa egymáshoz az alábbi ábrán látható záróelemeket és azok megnevezését!



Koronazár
Csavarmentes dézsmálásbiztos kupak
Twist-off lapka

7. Döntse el az alábbi, aeroszolos csomagolásokra vonatkozó állításokról, hogy igazak-e!
A vivőanyaga lehet víz is.
A hajtóanyag a hajápolószereknél a lakkanyag.
A vivőanyag az oldószer, amelyben a hatóanyagot oldják.
8. Válassza ki az alábbi, korcolásra vonatkozó állítások közül az igazat!
Korcolással a tetőt, a palástot és a fenékrészt is lehet egyesíteni.
A korcolás során az egyes elemek széleit behajlítják és egy varrathegesztő berendezéssel egymáshoz rögzítik.
A zárási hatékonyság ellenőrzése során elegendő csak a befoglaló méreteket megvizsgálni.