KURZUS: Mérnöki kémia

MODUL: III. modul

13. lecke: Ipari technológiák kémiai alapjai I.

A 13. lecke célja: alapvető ipari, élelmiszeripari technológiák bemutatása.

Követelmények: a 13. leckéhez tartozó anyag az oktató által kiadott tananyagban található.

A tananyag elsajátításának becsült időszükséglete: kb. 1 óra.

A leckében előforduló kulcsfogalmak: műanyagipari termékek előállítása, kőolajipari termékek előállítása, fémek előállítása, sörgyártás.

Önellenőrző kérdések a 13. leckéhez
1. Jelölje meg a műanyagipari előállítási folyamatot az alábbiak közül!
olvasztás
kohászat
polimerizáció
izomeruzáció
2. Mi szükséges az acélgyártás során a Siemens-Martin kemence üzemszerű, szabályos működéséhez?
feketeszén
nagymennyiségű N2
uránszurokérc
nyersvas és hulladékvas
3. Melyik nyersanyag felelős a sörgyártás során a keletkező termék keserű ízének kialakulásáért?
maláta
komló
kukoricadara
sörélesztő
4. Melyik vegyület adja a sörösüveg barna színét?
vas(III)-oxid
vas(II)-oxid
szelén
réz-oxid