KURZUS: Élelmiszer-kémia

MODUL: IV. modul

Modulzáró feladatok

1. Melyik elszappanosítható lipid?
terpén
szteroid
prosztaciklin
foszfoglicerid
2. Melyik telített zsírsav?
linolénsav
sztearinsav
olajsav
linolsav
3. Mely zsírsavak olvadáspontja magasabb?
telített
telítetlen
4. Hidrogénaddíció során:
parfümös íz
folyékonyabb lesz
meghatározható a száradójelleg
szilárdabb lesz
5. Mit jelent a tixotróp?
mechanikai hatásra szilárdabb lesz
mechanikai hatásra lágyul
hő hatására lágyul
sav hatására szilárdabb lesz
6. Melyik nem természetes zsiradék?
kókuszzsír
napraforgóolaj
margarin
marhafaggyú
7. Melyik nem izoprén egységekből épül fel?
szterin
karotinoid
terpén
8. Melyik nem autooxidatív folyamat?
dehidrogénezés
peroxidképződés
oxidáció
redukció
9. Mi a dezaktivátorok szerepe?
oxidáció fokozása
antioxidáns hatás fokozása
antioxidáns hatás csökkentése