KURZUS: Élelmiszer-kémia

MODUL: III. modul

Modulzáró feladatok

1. Melyik esszenciális aminosav?
valin
cisztein
glicin
alanin
2. Mi nem okoz irreverzíbilis denaturációt?
UV
sav
3. Mennyi aminosav alkotja a fehérjéket?
5
15
20
több 100
4. Milyen színt ad a Biuret-reakció?
sárga
lila
zöld
barna
5. Mi a fehérjék másodlagos szerkezete?
aminosav sorrend
gombolyag szerkezet
a-hélix, b-lemez
2 polipeptidláncból álló egység
6. Oligopeptidek mennyi aminosavat tartalmaznak?
2-10
10 felett
1
30-50
7. Melyik nem fehérjecsoport?
protaminok
légzőfehérjék
tojásfehérjék
ínfehérjék
izomfehérjék
8. A D-aminosav:
káros az egészségre
fontos nyomelem
9. Amfoter tulajdonság:
az ikerionos szerkezet
izoelektromos pont
azonos pozitív és negatív töltés
savval szemben bázis, lúggal szemben sav
10. Mely atomok között jön létre peptidkötés?
C-O
H-O
C-N
O-N