KURZUS: Élelmiszer-kémia

MODUL: VII. modul

Modulzáró feladatok

1. Melyik vegyület okoz dohos pinceszagot?
mircén
D-mentol
humulén
2. Melyik enzimcsoport bont kötéseket?
ligáz
liáz
transzferáz
hidroláz
3. Mi a szerepe a transzferázoknak?
szerkezetváltozást katalizálja
atomcsoportok, gyökök átvitelét katalizálják
szubsztrátok kovalens kötéseit víz mellett bontják
4. Minek a képlete C20H32?
monoterpén
diterpén
szeszkviterpén
izoprén
5. Mely kötést nem bontják a liázok?
C-O
O-N
C-N,
C-C
6. Mi a szubsztrát?
egy enzim
egy molekula, ami az enzimhez kapcsolódik
egy oxidoreduktáz
7. Melyik található a gyömbérben?
humulon
zingeron
amigdalin
8. Mi az aktivátor?
gátolja az enzimműködést
serkenti a szubsztrát termelődést
serkenti az enzimműködést
gátolja a szubsztrát termelődést
9. Mennyi csoportja van az enzimeknek?
5
6
7
8
10. Melyek nem Oxidoreduktázok?
dehidrogenázok
oxigenázok
piridinenzimek
észterázok