KURZUS: Élelmiszer-kémia

MODUL: I. modul

Modulzáró kérdések

1. Savas kémhatást okozó ion:
oxóniumion OH-
hidroxidion OH-
oxóniumion H3O+
hidroxidion H3O+
2. Mi a termálvíz?
25 °C-nál melegebb víz
40 °C-nál melegebb víz
30 °C- nál melegebb víz
25-50 °C-os víz
3. Mennyi kristályvizet jelentenek az alábbiak?
tetrahidrát, heptahidrát, dihidrát,dodekahidrát
r5,6,2,11
5,7,2,10
4,7,2,12
8,6,2,10
4,6,2,11
4. Melyik a nitrogén elektronszerkezete?
1s2, 2s2, 2p3
1s2, 2p5
1s1, 2s2, 2p4
1s2, 1p2, 2p2
5. Melyik egy létező vízmolekula?
H215O
HN17O
DT15O
T416O
H217O2
DT16O
6. Az alábbiak közül melyik anyag higroszkópos?
Na2SO4
Mg2CO3
CS2
NaOCl
7. Ha egy oldat pH=3, akkor a pOH mennyi?
-12
11
-11
12
7
-7
8. Mi a kritikus vízaktivitás?
Az a nedvességtartalom, mely fölött a mikrobák elpusztulnak.
Az a nedvességtartalom, amely fölött az élelmiszerek tárolhatóak.
Az a nedvességtartalom, mely fölött a mikrobák szaporodnak.
Az a nedvességtartalom, mely alattaz élelmiszerek megromlanak.
9. Mit nevezünk ásványvíznek?
összes oldott ásványianyag-tartalma min. 1000 mg/l
összes oldott ásványianyag-tartalma 500-1000 mg/l
összes oldott ásványianyag-tartalma min. 500 mg/l
összes oldott ásványianyag-tartalma min 1500 mg/l
10. Mivel mérjük a víz vezetőképességét?
spektroszkóp
amperométer
konduktométer
ellenállásmérő
11. Egy 100kg-os ember átlagos nátrium tartalma:
14 mg
140 mg
14 g
140 g
12. Mi nem jellemző a káliumra?
átlagosan az emberi szervezetben 2 g/kg a mennyisége
magnéziummal együtt az izmok nyugalmi állapotba jutását segíti
fehérje- és glikogénszintézisben van szerepe
segíti a véralvadást
13. Nemfémes makroelemek:
S, N, O
P, O, C
S, P, Cl
Cl, O, P
14. Esszenciális mikroelemek:
V,Cu,Se,F, Fe
Fe, S, Zn, Mn, Cu
Sn, Se, Zn, Al, I
I,V, Pb, Cu, P
Na, I, Fe, F, O