KURZUS: Élelmiszer-kémia

MODUL: II. modul

Modulzáró feladatok

1. Mi a szénhidrátok általános képlete?
(CH2O)n
(C2HO)n
(C2H2O)2n
(CH2)On
2. Milyen reakcióval mutatatók ki a redukáló cukrok?
Maillard-reakció
Fehling-reakció
3. Minek a képlete?
fruktóz
glükóz
maltóz
mannóz
galaktóz
4. Minek a csoportjai az aldózok és ketózok?
diszacharidok
poliszacharidok
oligoszaharidok
monoszacharidok
5. Mi a reverzió?
Monoszacharidok intermolekuláris vízvesztése
Karamellizáció folyamata
Monoszacharidok szabad aminocsoporttal reagálnak
6. Melanoidinek keletkeznek a(z) ... reakcióban.
Maillard
Fehling
Ezüsttükör
Karamellizációs
Glikozidképződési
7. Miből épül fel a glikogén?
glicin
galaktóz
glükóz
galóz
glicerinaldehid
8. Mit alkot amilóz és amilopektin?
cellulóz
agar
szacharóz
keményítő
9. Molekulák szerinti növekvő sorrend:
monoszacharid, diszacharid, oligoszacharid
monoszacharid, poliszacharid, oligoszacharid
monoszcharid, oligoszacharid, poliszacharid
10. Miben különböznek az epimerek?
O atom számában
H atom számában
C atom számában