Győri Európai Jogi Hírlevél
Felelõs szerkesztõ: Dr. Milassin László
VII. évfolyam 8. szám (2004. augusztus)
 
Horváth András: Az európai bíróság ítélete a C-232/01. számú ügyben

Hans Van Lent elleni büntetõeljárás során kezdeményezett elõzetes döntéshozatali eljárásban az Európai Bíróság megállapította, hogy azok a belga szabályok, melyek a helyi lakosok gépjármûveinek belgiumi nyilvántartásba vételét követelik meg, ellentétesek a munkavállalók mozgásszabadságának elvével. Továbbá a Bíróság szerint ilyen intézkedés nem igazolható a közlekedés biztonsága és az adóalap-elvonás elleni küzdelem alapján.

Tényállás:
Van Lent úr, aki belga állampolgárságú belgiumi lakos, általában egy luxemburgi rendszámtáblájú gépjármûvet vezet. A hét során Luxemburgban dolgozik, és munkaadója egy Luxemburgban alapított cégtõl lízingelt jármûvel látta el. Van Lent úr magáncélokra is használta a jármûvet ahhoz, hogy hazamehessen, továbbá a hétvégeken. A belga szabályok megkövetelik, hogy a helyi lakosok jármûveiket a tulajdonosuk neve alatt Belgiumban regisztrálják. Egy 1999-es belgiumi forgalmi ellenõrzést követõen a belga hatóságok bûntetõ eljárást kezdeményeztek Van Lent úr ellen a belga szabályok megsértése miatt. Ám Van Lent úr nem tudta nyilvántartásba vétetni jármûvét Belgiumban, mivel a tulajdonos a lízingelõ cég volt.

A belga bíróság kérdést utalt az Európai Közösségek Bírósága elé arról, hogy a belga szabályok összeegyeztethetõek-e a munkavállalók EK szerzõdés szerinti mozgásszabadságának elvével.

Az Európai Bíróság döntése:
A Bíróság kijelentette, hogy ezen a téren harmonizáció hiányában a tagállamok írhatják elõ a jármûvek nyilvántartásba vételének feltételeit saját területükön. Ám meg kell felelniük az EK szerzõdés munkavállalók mozgásszabadságáról szóló elõírásainak. Ezen elõírások célja, hogy a Közösségi állampolgároknak megkönnyítse a Közösség területén a hivatásos tevékenység gyakorlását, és kizárnak olyan intézkedéseket, melyek megakadályozhatnák ezt a célt.

A belga szabályok által okozott nehézségek eltántoríthatnak egy másik Tagállamból való munkaadót egy belga munkavállaló alkalmazásától. Továbbá a belga munkavállalókat is elrettenthetik mozgásszabadsághoz való joguk gyakorlásától.

A közlekedés biztonságának szavatolása és az adóalap elvonása elleni küzdelem, a jármûregisztrálás kötelezettségének alapjául szolgáló célok, (jelen esetben) nem érhetõk el a belga törvényhozás által, mivel a jármûvet nem lehet abban az országban nyilvántartásba vétetni. A Bíróság ezért úgy gondolta, hogy a belga szabályok nem indokoltak.

2001. augusztusa óta az új belga szabályok felhatalmazzák a jármûvek Belgiumban lakó használóit, a helybeli regisztrálásra, ha a tulajdonos (cég) erre nem képes, mivel belga területen kívül alapították. A Bíróság kijelentette, hogy a jármûvek regisztrálásának ilyen lehetõsége, melyet az új belga szabályok vezettek be, nem igazolhatják a munkavállalók mozgásszabadságára tekintettel fennmaradó akadályokat.

Forrás: europa.eu.int