Győri Európai Jogi Hírlevél
Felelõs szerkesztõ: Dr. Milassin László
VII. évfolyam 8. szám (2004. augusztus)
 
Horváth András: Az Európai Bíróság ítélete a C-353/01 sz. ügyben (Olli Mattila vs. Európai Unió Tanácsa és Európai Közösségek Bizottsága)

A Bíróság megsemmisíti az Elsõfokú Bíróság ítéletét és érvénytelennek nyilvánítja a Bizottság és Tanács azon döntéseit, melyekben Mattila úrnak megtiltották bizonyos iratokba való betekintést. Ha a Közösségi szervek nem teljesítik azon kötelezettségüket, hogy megvizsgálják az iratok részleges nyilvánosságának lehetõségét, az az iratok megküldésének megtagadását kimondó döntéseik megsemmisítéséhez vezet.

Mattila úr - aki finn állampolgár - 1999. márciusában kezdeményezte a Tanácsnál és a Bizottságnál 11 irat megtekintését, melyek alapvetõen az Európai Unió Oroszországgal és Ukrajnával fennálló kapcsolataira vonatkoztak. Akkoriban a Közösségi szervek irataihoz való hozzáférést egy magatartási kódex szabályozta. A Bizottság és a Tanács megtagadták a hozzáférést 10 irathoz azzal az indokolással, hogy azok a nemzetközi kapcsolatokhoz fûzõdõ közérdek védelme miatt kivételt képeznek.

Elsõfokú Bíróság 2001. július 12.-én hozott ítéletében Mattila úr a megtagadást kimondó döntések megsemmisítését kérõ keresetét elutasította. Mattila úr ez ellen az ítélet ellen a Bírósághoz jogorvoslatért folyamodott.

A Bíróság utal rá, hogy a Tanács és a Bizottság nem vették figyelembe a kivétel alá nem tartozó adatok részleges nyilvánosságának lehetõségét. A Közösségi elõírások alapján és az arányosság alapelve szerint a szervek kötelesek vizsgálni a részleges hozzáférés lehetõségét, és ennek a kötelezettségnek a figyelmen kívül hagyása a megküldést megtagadó döntéseik megsemmisítéséhez vezet.

A Bíróság álláspontja szerint az Elsõfokú Bíróság tévesen vonta le azt a következtetést, miszerint az a tény, hogy a Közösségi szervek a részleges hozzáférést annak lehetõségének megvizsgálása után sem engedhették volna, nem vezet a megtagadó döntések megsemmisítéséhez. A Bíróság szerint az, hogy a megtagadás indokolását az érintettekkel elõször csak a Közösségi bíróságok elõtt közölték, nem egyeztethetõ össze a Közösségi elõírásokban meghatározott eljárási garanciákkal és az érintetteknek ahhoz fûzõdõ jogával, hogy minden Közösségi szerv által kibocsátott, kifogásolható döntés indokolását megismerhessék.

A Bíróság megsemmisíti az Elsõfokú Bíróság ítéletét és érvénytelennek nyilvánítja a Tanács és a Bizottság megtagadó döntéseit.

Forrás: europa.eu.int