Győri Európai Jogi Hírlevél
Felelõs szerkesztõ: Dr. Milassin László
VII. évfolyam 8. szám (2004. augusztus)
 
Horváth András: Az Európai Bíróság ítélete a C-60/02 sz. ügyben (Rolex SA vs. Ausztria)

A tagállamokban található tranzitárukra is alkalmazandó az utánzatokra vonatkozó Közösségi jog. A nemzeti jog közösségi jognak megfelelõ értelmezési kötelezettsége nem eredményezheti büntetõjogi felelõsség megállapítását vagy súlyosítását.
A Rolex SA 2000-ben a Landesgericht Eisenstadt-nál (Ausztria) nyomozás megindítását kezdeményezte ismeretlen elkövetõ ellen, miután az ausztriai vámhatóság 19 utánzat órát talált. Az áru Olaszországból származott és Lengyelország lett volna a célállomás.
A Tommy Hilfinger, Gucci és Gap cégek 2001. júliusában szintén nyomozást kezdeményeztek saját védjegyükkel ellátott utánzat ruházati cikkekkel kapcsolatban.

A Landesgericht álláspontja szerint a nyomozás megindításának feltétele, hogy a szóban forgó magatartás bûncselekményt képezzen. Az ausztriai védjegyoltalmi törvény úgy értelmezhetõ, hogy az utánzatok kivitele és behozatala visszaélésszerû védjegy-használatot képez, de az ilyen áruk tranzit átszállítása a nemzeti felségterületen nem minõsül annak.

A Landesgericht kérdést terjesztett a Bíróság elé, hogy összeegyeztethetõ-e az ausztriai törvény ilyen értelmezése az utánzatokról és engedély nélküli sokszorosításról és másolásról szóló Közösségi rendelettel.

A Bíróság elõször is utal arra, hogy a rendelet alkalmazása nem függ annak a nemzeti eljárásnak a fajtájától (polgári, büntetõ vagy közigazgatási bírósági), mely során az értelmezést végzik.

Másodszor emlékeztet arra, hogy a nemzeti bíróságnak saját jogát a Közösségi jognak megfelelõen kell értelmeznie.

Amennyiben az ilyen értelmezés nem lehetséges, mert az ausztriai bíróság úgy tartja, hogy a védjegyoltalmi törvény a rendelettel ellentétben nem tiltja az utánzatok puszta átszállítását ausztriai felségterületen, akkor a rendelet akadályozza a törvény alkalmazását. A büntetések törvényességének alapelve azonban tiltja az ilyen magatartás büntetõjogi megtorlását, akkor is, ha a nemzeti szabályozás a Közösségi joggal ellentétes.

Ellentétes esetben, azaz ha lehetséges a rendeletnek megfelelõ értelmezés, a nemzeti bíróság dolga, hogy az utánzatok átszállítására a nemzeti jog által a hasonló magatartásokra meghatározott polgári jogi szankciókat alkalmazza. A nemzeti jog rendeletnek megfelelõ értelmezési kötelezettsége önmagában és tagállami törvénytõl függetlenül nem eredményezheti büntetõjogi felelõsség megállapítását vagy súlyosbítását.

Forrás: europa.eu.int