Győri Európai Jogi Hírlevél
Felelõs szerkesztõ: Dr. Milassin László
VII. évfolyam 12. szám (2004. december)
 
Krezinger Viktor: A Versenyjogi Fõigazgatóság támogatja a bírósági ügydömping megoldásának tervét

A Bizottság Versenyjogi Fõigazgatóságának vezetõje, Philip Lowe kiállt a túlterhelt Elsõfokú Bíróság (CFI) tehermentesítésének radikális terve mellett - a fúziós és antitröszt döntések miatti fellebbezésekért a luxemburgi bíróság a felelõs.

Tavaly az Elsõfokú Bíróság ügyeinek 26,61%-a (466-bõl 124) olyan személyzeti vita volt, melyben a hivatalnokoktól megtagadták az elõmenetelt, jogosulatlanul bocsátották el vagy függesztették fel õket - mondta Marta Andreasen a Bizottság volt könyvelõje.
Emellett 100 szellemi tulajdonnal és szabadalommal, 25 halászattal és csak 43 (mindössze 9,27%) versenyjoggal kapcsolatos ügy volt.

Lowe támogatja azon ötletet, mely olyan lehetõséget biztosítana a bírák számára, mely alapján megkövetelhetik a felektõl, hogy a személyzeti ügyek megoldására szakosodott, független mediátorok elõtti alapos vita során próbálják meg ellentéteiket tisztázni.
Ez a megközelítés a sarokköve annak az Antonio Vitorino bel- és igazságügyi biztos által készített tervezetnek, amelyet a polgári és kereskedelmi vitákban a nemzeti bíróságoknak is alkalmazniuk kell majd. Ez a terv várhatóan nem fogja továbbnövelni az Elsõfokú Bíróság drasztikus túlterheltségét.

A Bizottságnak már jelenleg is van rendelkezésre álló, a viták megoldására kiképzett személyzete. Ráadásul az ügyek túlnyomó többségében a személyzetnek a panaszokat az alakiságoknak megfelelõen kell benyújtani, hogy a Bíróság befogadhassa azt.

A Bizottság személyzeti szakértõi szerint a mediáció esélyt adna az EU közigazgatásának, hogy az ügyek 20-25%-át kiszûrjék, mielõtt az ügyvédeket bevonnák az eljárásba. "Véleményem szerint a mediátori szerepkör kibõvítése - a közigazgatástól való függetlenítés és saját források biztosítása - az Elsõfokú Bíróság jelenlegi leterheltségének csökkenéséhez vezetne. Egyértelmû, hogyha kevesebb személyzeti ügy lenne, több idõ jutna a versenyjogi esetekre. Bár valószínûnek tartom, hogy a szabadalmi és személyzeti ügyek harcosai ugyanezen ok miatt érvelnének egy különleges versenyjogi bíróságért" - nyilatkozta Lowe.

A túlterhelt Bíróság gondot okoz a gazdaságnak is. A cégeknek, melyek fellebbeznek a fúziók megakadályozása ellen, a késlekedés kárt okoz. Ha a Bíróság gyorsított eljárásban is bírálja el az ügyeket, azok így is majd egy évig - az egyébként szokásos idõ feléig - eltartanak.
Az ügyhátralék egyik fõ okozója az EU hivatalnokok és alkalmazottaik közötti személyzeti ügyek nagy száma.

Az USA mediációs tapasztalatai azt mutatják, hogy az az ügyeknek akár 80%-ban segít a feleknek abban, hogy baráti megoldást érjenek el a bírósági eljárás költségeinek töredékéért.

"Nem látom értelmét a mediációnak a versenyjogi ügyekben. Elképzelhetõ, hogy a Bíróság elnöke néhány esetben szükségesnek tartja a mediációt, de ez sokkal inkább kivételes igény, mint általános kívánat" - tette hozzá Lowe.

 

Forrás: European Voice, 2004. június 3-9