Vissza a folapraStílusokTechnikákMi a muvészet?
Sgraffitto

Sgraffitto: Az olasz eredetű szó jelentésében már körülbelül benne is van az eljárás lényege. A sgraffiare ige bevésést, bekarcolást jelent.

Díszítmény a vakolat felső rétegének visszakaparásával. Az ilyen módon láthatóvá váló, legtöbbször sötétebb színű másik réteg az időjárás viszontagságainak jól ellenálló ábrázolást tesz lehetővé.

Megkaparjuk a felső festékréteget, hogy előcsillanjon alóla a papír. Magában is használható módszer, de gyakrabban alkalmazzák más eljárásokkal együtt, textúrás felületnek vagy csúcsfények kialakítására.

Eszköz: festőkés, amelynek a hegyével apró részeket és vékony vonalakat lehet kivakarni. Kitűnő módszer a hosszú fűszálak vagy csúcsfények kialakításához. Ha szélesebb területen akarunk textúrás felületet létrehozni, pengét használhatunk. Érdekes mintázat alakítható ki dörzspapírral.

Főleg épülethomlokzatokon alkalmazott díszítőeljárás, amelynél a különböző színűre festett, rétegesen egymásra dolgozott nedves vakolatokba díszítményes mintákat kaparnak, karcolnak. Itáliában már a reneszánsz idején alkalmazták, nálunk, különösen a Felvidéken, az ún. pártázatos reneszánsz idejében terjedt el (Lőcse, Késmárk, Frics, Eperjes). A XIX. század végétől újra kedvelt díszítőtechnika lett. Budapesten pl. a Képzőmuvészeti Főiskola és a Köröndön levő bérházak homlokzata készült ilyen díszítéssel.