[Kaktusz] bájgli recept.

Kassai István istvankassai at t-online.hu
2008. Dec. 1., H, 00:58:51 CET


Kedves Barátaim,
itt küldöm a bájgli receptet, ami nálink évtizedek óta bevált (Magyar 
Konyha II/4. számából).
Szeretettel: István


*Omlós-élesztős beigli*

/Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg 
cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 
dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg morzsa./

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az 
élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához 
vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az egészet 
jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 
egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, utána téglalap alakúra 
kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy 
a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a 
keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és 
felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött beigliket, 
tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és 
ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad 
(megrepedezik). Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Így 
szép „márványos" lesz.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel 
leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, 
kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől 
lazább lesz a töltelék).

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt 
dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat 
és 4 dkg zsemlemorzsát

A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára.

Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se híg, mert 
akkor a tészta sütés közben felreped.



További információk a(z) Kaktusz levelezőlistáról