[Kaktusz] bájgli recept.
Kassai István
istvankassai at t-online.hu
2008. Dec. 1., H, 00:58:51 CET
Kedves Barátaim,
itt küldöm a bájgli receptet, ami nálink évtizedek óta bevált (Magyar
Konyha II/4. számából).
Szeretettel: István
*Omlós-élesztős beigli*
/Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg
cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10
dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg morzsa./
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az
élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához
vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az egészet
jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6
egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, utána téglalap alakúra
kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy
a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a
keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és
felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött beigliket,
tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és
ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad
(megrepedezik). Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Így
szép „márványos" lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel
leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát,
kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől
lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt
dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat
és 4 dkg zsemlemorzsát
A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára.
Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se híg, mert
akkor a tészta sütés közben felreped.
További információk a(z) Kaktusz levelezőlistáról