Görög művészet Vissza a főlapraStílusokTechnikákMi a művészet?
 

sarok1.gif (122 bytes)

Történelme

sarok2.gif (123 bytes)

 

sarok3.gif (121 bytes)

Kultúra

sarok4.gif (122 bytes)

  sarok3.gif (121 bytes)

Építészet

sarok4.gif (122 bytes)

 

sarok3.gif (121 bytes)

Festészet

sarok4.gif (122 bytes)

 

sarok3.gif (121 bytes)

Szobrászat

sarok4.gif (122 bytes)

  sarok3.gif (121 bytes) Keramika

sarok4.gif (122 bytes)

  

A görög őskor (Kr.e. 2. évezred végétől a Kr.e. VII. század végéig): a törzsek vándorlása befejeződik, véglegesen letelepszenek. A társadalom viszonyaira a homéroszi eposzokból következtethetünk. E korban alakulnak ki a görög kultúra alapjai is, pl. az olümposzi istenek mondáinak rendszere. Kifejlődik a görög írás, pénz és mértékrendszer. Kialakulnak a poliszok (városállamok).
Archaikus kor (Kr.e. VII.-VI. század): Rabszolgatartó társadalom. Osztályellentétek kiéleződnek. Jelentős városállamok: Spárta, Athén. A perzsák elleni küzdelem összeforrasztja a városállamokat. Athén szerzi meg a vezető szerepet.
Klasszikus kor,virágkor (Kr.e. V.-IV: század): Periklész vezetése alatt továbbra is Athéné a politikai, gazdasági, kulturális hatalom.
Peloponnészoszi háború: Athén és Spárta között. Athén vereséget szenved. A meggyöngült városokat Makedónia meghódolásra kényszeríti (Fülöp király, Nagy Sándor).

Hellenizmus (Nagy Sándor halálától, Kr.e. 323-tól Kr.e. 146-ig): a görög kultúra újra fellendül. Tengerpartokon világvárosok fejlődnek (Milétosz, Epheszosz). Kevésbé tartalmas alkotásokat hoznak létre, a csillogásra, pompára törekszenek. A római terjeszkedésnek nem tud ellenállni és tartománnyá válik. Ezzel az ókori görögség önálló történelme lezárul.